Stilte a.u.b.
joa.schell
Degenen die les bij mij volgen weten het: ik geef les zonder muziek.
Er zijn allerlei redenen om geen of juist wel muziek tijdens de les te gebruiken.
Muziek zet de toon voor een bepaalde sfeer en stemming. Maar dat is misschien helemaal niet de stemming waar jij nu in zit.
Muziek leidt af. Zeker als je de muziek heel mooi vindt of juist ontzettend irritant, het trekt je aandacht weg bij jezelf. Wegdromen op muziek is heel leuk, maar het is nu juist precies niet wat ik wil bereiken met yoga.
De laatste reden die ik heb is een persoonlijke en daarom voor mij de belangrijkste: ik krijg hoofdpijn van geluid.
Er zijn ook allerlei verschillende reacties op de stilte.
‘ga je nog muziek aanzetten?’
‘ik heb het eigenlijk niet gemist’
‘gelukkig hoor je de muziek van hiernaast, dat leidt nog een beetje af’
‘heerlijk die stilte, en gelukkig praat je ook niet zo veel’
Veel mensen willen af van de drukte in hun hoofd die bijvoorbeeld door werk wordt veroorzaakt. Ze duwen die drukte weg met andere drukte, films, muziek, een volle agenda.
Dat we zo goed zijn in continu op prikkels reageren en er in meegaan, is denk ik evolutionair ontstaan. Het zal op zeker punt goed zijn geweest voor het voorbestaan van de soort. Als er in het struikgewas rondom jouw dorpje leeuwen hun kans afwachten, is het heel handig als je die op tijd hoort en daar direct op reageert.
Maar het leven nu is anders dan een miljoen jaar geleden en zelfs heel anders dan 10.000 jaar geleden. Er zijn veel meer prikkels. Die prikkels leveren meestal geen gevaar op, maar wel stress.
Als je ergens bent (bij yoga, op een verjaardag, tijdens een vergadering) en het valt je ineens op dat het stil is, merk dan op wat het met je doet. Maakt het je ongemakkelijk, of is het juist fijn? Probeer aardig tegen jezelf te zijn, niet te oordelen, observeer.